Rapport från styrelsen

På senaste styrelsemötet beviljades två nya överlåtelser. Vi hälsar därför de nya arrendatorerna av lotterna 119 och 134 välkomna till Sommarstaden.

Kommunen har installerat nya element i den södra toalettbyggnaden.
Det är inte möjligt att ändra temperaturen direkt på de enskilda radiatorerna. Det kan enbart göras centralt.
Syftet är dels att spara el, dels förhindra att ledningar fryser sönder på vinterhalvåret. Tidigare har det varit ett problem som vi hoppas ska lösas av denna förändring. Blir det bra ska vi be kommunen göra samma utbyte i den norra byggnaden.

Styrelsen vill på förekommen anledning påminna om att bilkörning är förbjuden på området. Det är endast nödvändiga transporter som är tillåtna. Föreningen har placerat en transportvagn vid varje parkering. Med dessa kan varor köras till lotten utan att bilen används. Vid den södra parkeringen är vagnen fastlåst med kätting. Vid den norra finns kärran i plåtskjulet. Båda kärrorna kommer man åt med toa-nyckeln.


Styrelsen har beslutat att avdela en parkeringsplats på den norra parkeringen för rörelsehindrade. På den södra finns redan två.

Midsommarfirandet blev en succé i det fina vädret. Mer folk deltog än någonsin. Ringdans och långdans till Peters musik och sång. Köerna ringlade till fikakiosken såväl som till chokladhjulet och ”fiskdammen”.

Årets underhållning av eleverna från Väggaskolan blev också succé så till den grad att konserten dagarna innan midsommar fick upprepas på måndagen veckan efter midsommar.

Den 27:e juli är det dags för årets grillafton. Mer om det kommer på hemsidan och anslagstavlorna när det närmar sig.

Närmast i tiden är Öppet Hus på söndag 30 juni. Den som vill hålla sin lott öppen för besökare kan hämta ”vimpel” på Dansbanan. Tar ”vimplarna” slut går det bra att märka ut sin lott på annat sätt.


2024 06 26 Anders


Rapport från styrelsen
 
På senaste styrelsemötet framkom att kostnaden för Sommarstadens vatten har skjutit i höjden. Troligen beror detta på den torra våren. Vi vill dock påminna om det som står i föreningens ordningsregler/miljöpolicy: ”Bevattning med spridare ska inte ske när det är soligt utan bör göras på morgon eller kvällstid.”
Vattnas det med spridare under solsken dunstar mycket vatten bort och med tanke på att vi betalar räkningen gemensamt är det inte tillåtet. Vi vill dessutom uppmana till återhållsamhet när det gäller bevattning med spridare över huvud taget.

Den 15:e juni är det dags för årets andra arbetsdag. Vaktmästargruppen har redan en lista med jobb som ska göras. Bland annat ska det förberedas för uppsättning av de nya skyltarna till områdets gångar. Det blir fika med korv efteråt som vanligt.


Midsommar närmar sig. Före midsommarafton ska stången kläs och resas. Det görs den 20:e juni och frivilliga hälsas välkomna klockan 17. Tag gärna med blommor och grönt.

Midsommarafton firas den 21:e traditionellt med sång, musik och dans kring stången. Och som vanligt kommer kaffe med kakor att säljas från kiosken. Och det blir chokladhjul för den spelsugne.


Vi håller Öppet Hus i föreningen den 30 juni. Alla som vill kan hålla sina trädgårdar öppna för besök. De kolonister som vill hålla ”loppis” eller annan försäljning är också välkomna att göra det. Dessutom blir det ett lotteri samt våfflor som vanligt vid kiosken.


Innan allt detta är det dock dags för årets första bingokväll den 7 juni i Dansbanan. De eldsjälar som sköter bingokvällarna är väl förberedda och det blir fina priser. Alla spelsugna uppmanas att komma i god tid om ni vill ha en bra plats för bingo är alltid populärt.


2024 05 31 Anders

Rapport från styrelsen

På senaste mötet beslutade styrelsen att köpa in 24 nya namnskyltar till områdets gångar.
Styrelsen utsåg även en ny vaktmästargrupp. Alla uppdrag finns på Sommarstadens hemsida under fliken ”styrelse och andra uppdrag”.

Om ni ska bygga om eller bygga nytt är det styrelseledamoten Peter Hedberg och/eller Lennart Henriksson som ni ska rådfråga. Deras kontaktuppgifter finns på hemsidan. Ansökan om bygglov bifalls eller avslås av styrelsen.

Kommunen har nu gjort ett försök att bli av med lukten i den östra duschen genom ett avluftningsrör över taket. Vi får hoppas att det slår väl ut.
Kommunen håller även på att installera nya element i den södra toaletten. De nya elementen ska vara centralstyrda. Det kommer alltså inte att vara möjligt att ändra temperaturen på de enskilda elementen. Anledningen till denna åtgärd är att vi under de två senaste vintrarna drabbats av sönderfrusna vattenledningar i toaletterna eftersom värmen sänkts för mycket.
Elementen byts enbart i den södra toalettbyggnaden i år för utvärdering innan vi går vidare till norra. Det betyder att det blir den södra som kommer att vara öppen även nästa vinter.

På styrelsemötet rapporterade Marianne från förbundsrådets senaste möte. Bland annat framkom att en viktig motion antagits av Koloniträdgårdsförbundets årsmöte. Motionens innehåll finns återgiven på Sommarstadens hemsida under fliken ”anslagstavla”.

Det har framkommit klagomål på att duscharna är svåra att hålla rena. Styrelsen ska diskutera om eventuella åtgärder med kommunen som äger byggnaden.

2024 04 25 Anders


Rapport från styrelsen

På senaste mötet godkände styrelsen överlåtelse av lott 46.
Vi hälsar den nya kolonisten välkommen till Sommarstaden.

Den ekonomiska rapporten på styrelsemötet pekar på ett visst överskott och styrelsen kommer därför troligen inte att föreslå någon höjd arrendeavgift till årsmötet.

Till årsmötet har en motion inkommit med förslag om att de som inte kan eller vill delta på våra gemensamma arbetsdagar ska kunna köpa sig fria för 500 kronor/år. Styrelsen har ännu inte beslutat om yttrande över motionen.
Den som vill lämna in en motion till årsmötet har möjlighet fram till den 31 januari.

På förra mötet beslutade styrelsen att hålla alla toaletter stängda under vintern. Detta har emellertid väckt motstånd och styrelsen har därför ändrat sig. Vi kommer att hålla en toalett i den södra byggnaden öppen. Några kolonister har anmält sig som frivilliga att hålla koll på elementet i toaletten. Alla föreningens medlemmar som besöker toaletterna har naturligtvis också gemensamt ansvar att tillse att det inte är bastuvarmt eller så låg temperatur att vattnet fryser, som i fjol.

Vattnet kommer att stängas på lördag (28/10) med början klockan 10. Därefter är det en god idé att tömma kranar, varmvattenberedare och ledningar på lotten samt öppna huvudventilen så att vattnet kan rinna tillbaka i systemet. Om inte ledningar och kranar är tömda under vintern är risken för läckage stor när vattnet släpps på till våren.

Nästa aktivitet i föreningen blir vinterminglet som går av stapeln söndagen den 10:e december. Det blir sång och musik, med glögg och pepparkakor.
Vi ses då!


Anders 2023 10 26



 


Rapport från styrelsen

På styrelsemötet den 26:e september gick vi igenom resultatet av den rundvandring styrelsen gjorde lördagen veckan innan. Resultatet var gott. Miljöpolicyn efterlevs i allmänhet väl vad vi såg. De påpekanden som vi ändå gjorde till enskilda kolonister var på det stora hela ganska bagatellartade.


På mötet gick vi även igenom svaren på enkäten som genomfördes under den gångna månaden. Endast 21% av kolonisterna hade svarat.
Av svaren kan man bland annat utläsa att 76% av de som svarat komposterar på lotten.
Att 48% använder guldvatten som gödsel, 72% har damm eller fågelbad och 41% sparar ris och löv som övervintring till exempelvis igelkottar.
Det är bara 7% som har ett bestånd av nässlor åt fjärilar på lotten. Samtidigt är det 17% som använder fossildrivna maskiner trots att det inte är önskvärt.
Eva och Susanne kommer att jobba vidare med förslag på hur vi fortsätter miljöarbetet i Sommarstaden.
Styrelsen beslutade på mötet att alla toaletter ska vara stängda under vinterhalvåret. Orsaken är att elkonsumtionen för de gammaldags elelement som finns på toaletterna inte står i rimlig proportion till nyttan av att hålla toaletterna öppna under vintern.


På nästa styrelsemöte ska vi diskutera förslag till budget. Om någon har idéer om vilka investeringar som bör göras nästa år är det därför ett bra läge att nu informera styrelsen om dessa.
   

Anders
2023 09 29

 



Rapport från styrelsen

På styrelsemötet 22 augusti godkändes två överlåtelser av kolonilotter. Vi hälsar därför de nya kolonisterna på lotterna 89 och 33 välkomna till Sommarstaden.

Styrelsemötet gick igenom flera av de frågor som togs upp på Sommarmötet.
Efter styrelsemötet har kontakt tagits med kommunen gällande önskemål om handikapptoaletter på området. Så även gällande önskan att få ner hastigheten på cyklister som kommer nerför backen från Rosenkällan. Skyltar om gångfart på området har också beställts.

På sommarmötet påtalades även att duscharna står och droppar ibland. Detta beror på att kranen inte stängts när den betalda tiden gått ut. Lätt åtgärdat om man bara tänker på att alltid stänga kranen efter duschen.
En viktig synpunkt framkom efter mötet då en kolonist påtalade att varje stuga bör ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Börja det brinna i en stuga är risken stor för spridning till fler stugor.

Gällande föreningens miljöcertifiering kommer alla medlemmar att få möjligheter att svara på en anonym enkät som kommer att skickas i ett särskilt mejl till alla som är med i mejllistan. Enkäten kommer även att ligga på Dansbanan från och med den 25 augusti. När svaren är ifyllda läggs de i brevlådan som sitter på kioskens gavel.

Styrelsen kommer även att göra en rundtur på området för att inspektera dels hur våra regler efterlevs, dels för att kolla förutsättningarna inför miljöcertifieringen.
Denna rundtur görs lördagen den 23 september på förmiddagen. Vi hoppas att många kolonister kan vara på sina lotter då.
Nu närmast är det årets sista arbetsdag som är på gång. Den 9:e september träffas vi för att rensa, snygga till och tukta på allmänna ytor. Efteråt blir det fika och korv som vanligt.

Anders
2023 08 25


Rapport från styrelsen

På styrelsemötet 25 juli godkändes tre överlåtelser av kolonilotter. Vi hälsar därför de nya kolonisterna på lotterna 82, 110 och 126 välkomna till Sommarstaden.

Tömningen av Miljöstationens trädgårdsavfall gick bättre än väntat. En grupp på sex personer kommer att ansvara för tillsynen av inlagringen. På hemsidan finns nu en flik med namnet ”Miljöstationen”. Där finns information om vilka regler som gäller och vilka personer som ingår i gruppen som ansvarar för skötseln.

Föreningen har sedan tidigare blivit miljöcertifierade i den lägsta klassen. För att behålla vår certifiering och helst höja oss något snäpp krävs ökade insatser. Eva och Susanne är de i styrelsen som ansvarar för detta. Den som har synpunkter eller vill hjälpa till kan gärna höra av sig till dem.
Både Öppet Hus den 2:e juli och grillkvällen den 15:e blev succéer. Trots flera störtskurar var det många besökare på Öppet Hus. Våfflorna gick som smör i solsken och tillsammans med midsommarfirandet blev det ett ansenligt tillskott i föreningens kassa. Många besökare vid Öppet Hus passade på att kolla in de trädgårdar som öppnat sina grindar denna dag.
När styrelsen summerade dagen på senaste mötet var alla eniga om att vi ska fortsätta hålla öppet för allmänheten en dag om året.
Samma positiva summering gällde för grillaftonen som genomfördes under en strålande kvällssol till Peter Hedbergs mycket uppskattade underhållning.

Årets andra bingokväll hölls den 7 juli, den tredje och sista för säsongen sker den 4 augusti.
Men innan dess är det dags för årets näst sista arbetsdag den 29: e.

Sedan blir det sommarmöte den 13 augusti. Då förväntas såväl trevligt umgänge som många synpunkter och förslag till förbättringar.
 

Anders
2023 07 27


Rapport från styrelsen (juni -23)
Som alla sett har Miljöstationen nu tömts på trädgårdsavfall som samlats där i mer än 20 år. Om platsen åter ska fyllas med trädgårdsavfall måste det ske under ordnade former. Några kolonister måste således ta på sig ansvaret att organisera hur avfallet ska läggas upp.
Den som på detta sätt vill ställa upp för föreningen kan anmäla sig till undertecknad (0705712604 eller anders.englesson@telia.com).

Alternativet är att fortsätta med container, men då uppstår ett ekonomiskt problem eftersom tömningen av Miljöstationen gett en engångskostnad som äter upp hela budgeten för trädgårdsavfall. Detta kommer att innebära att föreningen måste låna pengar samt höja arrendet igen.
Men om en grupp bildas för skötseln av Miljöstationen inom några veckor, innan den nuvarande containern behöver tömmas, klarar vi ekonomin.  Är det någon som känner sig manad?
När Miljöstationen grävdes ur blev det tydligt att nästan alltihop bestod av mycket fin jord. Om man komposterar på den egna lotten får man alltså jord gratis. Dessutom bidrar det till den biologiska mångfalden och minskar trycket på Miljöstationen.
Midsommarfirandet blev en succé, med mängder av besökare till dansen. Alltihop, från majstången till musiken, fikat, chokladhjulet och ”fiskdammen” klarades helt och hållet av ideella krafter i Sommarstaden. Det gav dessutom ett välkommet tillskott i kassan. Fantastiskt!

Tyvärr var det några stugor som under midsommarkvällen ägnade sig åt högljutt firande. Eftersom sommaren ännu är ung vill styrelsen därför påminna om att det faktiskt inte är tillåtet i Sommarstaden att spela musik på hög ljudnivå. Det säger sig egentligen självt då vi bor så tätt att högljudda aktiviteter oundvikligen stör grannar.  Det står dessutom i vår miljöpolicy som finns att läsa på hemsidan.
Nu närmast håller vi öppet hus den 2 juli. Alla som vill öppna sina trädgårdar för besökare kan hämta ”vimplar” på dansbanan.
Därefter kommer vår traditionella grillkväll den 15 juli. För underhållningen står föreningens egen entertainer – Peter Hedberg på Dragongången.
Anders 2023 06 28


Rapport från styrelsen (maj -23)
Nu är säsongen i gång ordentligt och det är redan dags den första bingokvällen.
Årets andra arbetsdag blir det den 10:e juni. Då ska vi göra så fint vi kan inför midsommarfirandet den 23:e och Öppet Hus den 2:a juli.
Det spelas boule varje vecka på banan vid södra parkeringen. Alla intresserade är välkomna klockan 17 på onsdagar.
När det gäller vattnet har inte någon större läcka hittats men vi uppmanar alla kolonister att vara uppmärksamma så att inga kranar eller ventiler står och läcker på den egna lotten.
På senaste styrelsemötet diskuterades Miljöstationen. Vi kunde konstatera att det nya systemet med container fungerar bra och håller budget. Plast har dock upptäckts bland trädgårdsavfallet några gånger. Om det fortsätter hamna plast i containern är risken att den vid tömning bedöms innehålla restavfall och då blir det mycket dyrare. Det kommer att leda till att budgeten inte hålls.
Dyrare kommer det även att bli om jord läggs i containern eftersom lasten då blir mycket tyngre. Vi betalar per vikt. Tänk på det och skaka av grästorvorna ordentligt innan ni lägger dem i containern.
Som vanligt vid början av säsongen tvingas vi konstatera att sorteringen av avfall fungerar dåligt. Kolla noga så rätt avfall läggs i rätt behållare. Läs instruktionerna om det finns tveksamheter.
Både avfallssorteringen och insamlingen av trädgårdsavfall underlättar tillvaron för oss alla i Sommarstaden. Därför har vi gemensamt intresse av att reglerna följs. Misskötsel kan mycket väl innebära att Miljöstationen stängs.
Att duscha kostar, som alla vet, fem kronor. Ibland är det dock svårt att få tag på femkronor till automaten. Den som saknar mynt kan växla till sig sådana hos Janne på lott 22.
Sist en liten påminnelse - de som har tid och möjlighet är välkomna att hjälpa till att klä och resa midsommarstången klockan 17 den 22:a juni.
Anders
2023 06 02


Rapport från styrelsen (april -23)
 
På senaste mötet godkände styrelsen en överlåtelse av lott 31 på Violgången. Vi hälsar därför de nya kolonisterna välkomna till Sommarstaden.
Efter påsläppet av vattnet den 3 april har det konstaterats att det finns läckage på området. Vid påsläppet fanns det inget som indikerade att läckan finns på stamnätet eftersom mätaren stod stilla under perioder när vattnet släpptes på sektion för sektion. Mycket tyder därför på att det finns läckage inne på någon eller några lotter.
Vi ber därför ALLA kolonister att kontrollera sina kopplingar, varmvattenberedare, kranar och ventiler.
Om vi inte kan åtgärda problemet får alla kolonister bära den onödiga kostnaden eftersom vattenräkningen är gemensam för alla i föreningen. Vattenläckage är dessutom slöseri med en viktig resurs.
Det finns en boulebana vid den södra parkeringen. Banan har dock varit outnyttjad på senare tid. Nu har det emellertid höjts röster för en ändring på detta. Flera har framfört önskemål om en gemensam träff med spel någon dag i veckan. Är du intresserad av detta? Hör då av dig till Marianne Henriksson på lott 92 ( marianne.lennart92@gmail.com eller  0765 80 52 78 ).
Det nya systemet med en container på miljöstationen har fungerat bra. Två gånger har tömning genomförts. Ju oftare containern måste tömmas desto dyrare blir det. Vi vill därför påpeka vikten av komposter på den egna lotten. Lättare trädgårdsavfall blir utmärkt jordförbättring och gräsklipp är gödsel och rena godiset för varje odling. Det finns även exempel på kolonister som gått samman och köpt kompostkvarn gemensamt för att därigenom kunna använda flisade grenar som marktäckning eller för att kompostera.
Den 6 maj är det dags för årets första arbetsdag. Vaktmästargruppen har mycket arbete att fördela. Dessutom kommer de kuvert med fröer som blev över från årsmötet att delas ut. Det blir som vanligt korv och fika efteråt.
 
Anders
2023 04 28